fbpx
Close

januari 6, 2018

Wat vind je belangrijker? Tijd of geld?

Wat vind je belangrijker? Tijd of geld?

Ik ontving vandaag een mail van een hele lieve moeder en dat ging onder andere over het feit dat ze vier dagen werkt, een studie erbij doet en ook een klein kindje heeft.

En ook af en toe zo graag eens wat tijd voor zichzelf zou willen hebben.
Nou is werken, tijd voor jezelf en je kind -Alle drie in één week dat lijkt bijna niet te doen.

Dat deed me denken aan de keuzes die mijn vriend en ik zelf hebben gemaakt vier en een half, vijf jaar geleden; hij koos voor mijn baan te zeggen, waar die zich totaal niet meer gelukkig in voelde.

En dat was een enorm – ja, met een kindje op komst – was toch nogal een spannende oefening. En we dachten we kijken wel. Als het niet meer gaat financieel, dan kun je altijd weer een baan zoeken. Hij ging voor zichzelf beginnen en we dachten nou het zou fantastisch zijn als we dit zo financieel een jaar konden volhouden.

En daardoor heel veel tijd samen met onze zoon kunnen doorbrengen. We zijn nu bijna vijf jaar verder en we houden het nog steeds vol. En dat komt omdat wij voor hebben gekozen om voor tijd in plaats van geld. Als je me vijf jaar geleden had gevraagd: Kan je ook van rondkomen van een paar honderd euro minder? Had ik gezegd: “Nee dat kan niet”

Maar dat kan dus wel. Dat zal ongetwijfeld niet voor iedereen gelden, maar voor heel veel mensen wel. Want we hebben andere keuzes gemaakt: In plaats van een dure wintersport bijvoorbeeld – of twee keer op wintersport, zoals we wel eens deden zonder kinderen.

Kies ik er nu voor om minder te werken en ja, daardoor en we hebben ook voor gekozen om bijvoorbeeld niet een een duur huis te kopen met een torenhoge hypotheek, maar in ons gezellige bovenwoning in Amsterdam te blijven. En dat geeft ons zoveel financiële ruimte. Het levert ons niet zoveel vierkante meters op, maar wel heel veel vrijheid en ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat tijd zo veel meer waard is dan geld.

En nu heb ik de ruimte om met lieve moeders bezig te zijn naast een baan en heeft mijn vriend en ik heel veel tijd om samen bij de kinderen te zijn en ze uit school te halen.
We hoeven ze niet naar opvang te brengen of iets dergelijks.

En ja, dat is mijn persoonlijk heel erg veel waard.

Dus ik zou jullie willen uitnodigen om eens heel goed te kijken naar je eigen financiën.
En dan eens te kijken: “Oké, waar gaat het geld precies naartoe?
En wat als ik een halve dag minder zou werken?

Laat eens uitrekenen wat je dan netto minder overhoudt in de maand.
En waarin je het dan niet aan kan uitgeven en dat is je dan meer waard?
Dat gene waar je het anders aan zou uitgeven of de extra tijd die je daarvoor koopt die je voor jezelf kan gebruiken, of samen met je kinderen, of hoe je je eigen persoonlijke ontwikkeling of wat dan ook.

Dus kijk eens heel erg goed en kritisch naar: Wat vind je belangrijker? Tijd of geld?