fbpx
Close

oktober 22, 2017

Omgaan met vermoeidheid

Omgaan met vermoeidheid: Hoe ga je om met vermoeidheid als je jonge kinderen hebt?

Vermoeidheid. Het is een veel gehoorde klacht van jonge ouders. Dat ze zo ontzettend moe zijn.

Je kunt daar op verschillende manieren mee omgaan. Misschien dat je in het weekend bij kan slapen. Af en toe ergens anders slaapt of je kindjes uit logeren doet. Er zijn allerlei praktisch oplossingen om af en toe bij te tanken. Nog een andere manier is om goed na te gaan bij jezelf, wat die vermoeidheid precies met je doet.

Waar beperkt die vermoeidheid je eigenlijk in? Oftewel: Wat is er precies erg aan die vermoeidheid?

Natuurlijk heeft een enorme lichamelijke en ook geestelijke impact op je en is het heel moeilijk om daar mee te dealen.

Maar wat maakt het nou zo moeilijk om daar mee om te gaan?

Als ik bijvoorbeeld naar mijzelf kijk, dan heb ik nog wel eens de neiging om in de “doe” modus te zitten en met een enorme ‘drive’ alles op te pakken. Als ik heel erg moe ben, dan lukt mij dat dus niet. Dat kan al een enorme levensles zijn. Want ik word dan eigenlijk gedwongen om het rustiger aan te doen. Of juist helemaal niks te doen.

Op die manier doe je dus ervaring op met het rustiger aan doen; het niet doen.

Misschien ook af en toe minder aardig zijn en niet teveel te focussen op het ‘pleasen’ van iedereen. Dan te ervaren dat het leven ook door draait. Ook als je onaardig reacties terug krijgt van mensen omdat je zelf niet zo aardig bent. Het is niet heel erg. En door je dus over te geven aan die vermoeidheid krijg je ook de ervaring hoe het is om alles in een rustiger tempo te doen. Oftewel: Omgaan met vermoeidheid
Dus als je op dit moment hardstikke moe bent en denkt “Hoe ga ik het einde van de dag halen; ik kan niet meer” Sta dan eens een paar seconde stil bij de vraag: “Waar beperkt deze vermoeidheid mij in?”

En hoe erg is dat?