fbpx
Close

december 27, 2017

Meer rust in het moederschap met je mobiele telefoon.

Lieve moeders,

Meer rust in het moederschap met je mobiele telefoon. Bij wie heb jij kunnen afkijken hoe je een gezin, werk, vrienden en tijd voor jezelf combineert? Ik heb mijn moeder al heel vaak gevraagd: hoe deed jij dat vroeger?

Een vlog over: je eigen weg bewandelen, een voorbeeld zijn voor je kinderen en hoe je mobiele telefoon hier heel goed bij kan helpen.


We willen heel graag alles; We willen graag een leuke baan, we willen graag een prettig huis om in te wonen, we vinden het fijn om af en toe met vrienden af te spreken. Af en toe wat tijd voor jezelf. Dat in combinatie met jonge kinderen die compleet afhankelijk van je zijn.

Dat is best veel.

Ik zie om me heen die moeders zoeken naar die balans. Ik zelf ook. Soms dan schiet je een beetje te veel door naar het een, moet je weer een beetje meer terug naar het ander. En zo proberen we dat in stand te houden. En ik vraag heel vaak aan mijn eigen moeder: Mam, hoe deed jij dat?

Het grote verschil tussen mij en mijn moeder is dat mijn moeder geen betaalde baan had toen ik en mijn broer klein waren. Mijn moeder werd moeder op haar 24ste en ik op mijn 33ste. Ik ben gaan studeren en daarna gaan werken. En mijn moeder is meteen moeder geworden. Dus in die zin, op dat vlak, heb ik geen voorbeeld gehad. Heeft mijn moeder het niet kunnen voorleven van hoe het is om werk en een gezin te combineren met elkaar. Dat wiel moeten jij en ik opnieuw uitvinden. En ik vraag me dus wel eens af is dat dan de reden waarom het soms zo’n zoektocht is en het lukt met vallen en opstaan. Is dat dan de reden waarom sommige moeders wel opbranden. Niet helemaal voor het moederschap kunnen gaan zoals hun eigen moeder deed en ook niet helemaal voor het werkende leven kunnen gaan omdat je ook nog een gezin hebt.

Dus waar haal je dan het voorbeeld vandaan?

Dat heb je niet en dat zullen we zelf moeten uitvinden. Maar daar wil ik je wel graag bij helpen. Door mijn eigen inzichten te delen met jou. Wat voor mij heel goed werkt is me regelmatig bewust te zijn van dat ook ik weer een voorbeeld doorgeef aan mijn kinderen.
Dat zij later ook terug denken aan het voorbeeld van wat zij hebben gekregen. Door me daar bewust van te zijn kan ik ook bewuster keuzes maken die goed voor mij zijn en goed voor het gezin. En op die manier de balans vinden. Het is heel moeilijk om je daar in het drukke gezinsleven continu bewust van te zijn. Dus wat je zou kunnen doen is ’s middags om 12.00 uur je wekker zetten. En dat doe je elke dag.
Op het moment dat je je wekker hoort en je deze uit zet, Of je nu op je werk bent of thuis, of onderweg; dat maakt niet uit. Op dat moment realiseer je je dat ook jij een voorbeeld bent voor jou kinderen. En geef je jezelf in gedachten wat je op dat moment daarvoor nodig hebt. Misschien heb je een liefdevolle gedachten nodig zoals: “Ah, het liep een beetje chaotisch vanochtend maar ik heb wel mijn best gedaan.”. Of, ik vergeef mezelf dat ik totaal niet weet waar ik mee bezig ben. Of, welke liefdevolle gedachten dan ook. Alles helpt.
Zelfs het uitzetten van je wekker en je even realiseren, of eigenlijk uitzoomen op je leven en het grotere geheel weer even zien. Voordat je weer in die koker van de waan van de dag verdwijnt. En als we dat nu allemaal doen, om 12.00 uur zetten. Dat lijkt mij dus heel erg leuk, want dan ben jij niet de enige die op dat moment even stil staat. Bewust bent van hoe het met je gaat en wat je op dat moment nodig hebt. Dan zijn er heel veel lieve moeders die dat op dat moment doen. In ieder geval ik!

En ik geloof erin dat je je dan ook meer verbonden voelt met het grotere geheel en het moederschap wat wij allemaal met elkaar delen.

En je op die manier ook verbonden voelt en gesteund voelt daarin. Dat je het gevoel hebt dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat je niet alleen bent in het zoeken naar die balans.
Dus: zet je wekker, vandaag, morgen en overmorgen om 12.00 uur. En voed jezelf met een liefdevolle gedachten. Ik doe het ook en ik zal ook zeker aan jou denken.