fbpx
Close

maart 3, 2018

Lieve moeder, hoe zit dat met jou en je to-do-lijstje?

Lieve moeder, hoe zit dat met jou en je to-do-lijstje?

Heb je ze? Vind je het fijn?

Ik merk dat sinds ik kinderen heb, ik anders het moeten leren omgaan met mijn to-do-lijstje. Want ik begon een aardig frustrerend te vinden dat als ik van alles had gepland om te doen.

Bijvoorbeeld mijn zoontje ziek werd of dat ik een nacht of nachten slecht geslapen had en ik het niet voor elkaar kreeg alles te doen wat ik graag wilde doen. En op al dat soort dingen zoals ziekte van mijn zoon, had ik geen invloed op.

Maar waar ik wel invloed op had en heb, is mijn relatie met mijn to do lijstje. Want ik merkte dat ik veel te veel waarde hechtte aan die lijstjes. Dat ik me heel goed voelde over mezelf als ik van alles kon afstrepen en ik me heel ontevreden voelde als ik amper wat had kunnen doen.

Maar dat is toch vreselijk om dat mijn geluk of mijn onvrede afhangt van een to-do-lijstje? Als je ook merkt dat je soms gefrustreerd raakt van alles wat niet lukt. Of dat je alleen een goed gevoel krijgt als een groot deel van je lijstje gedaan is?

Dan heb ik voor jou een drie tips om je relatie met jouw lijstje te verbeteren

Tip 1: Besluit dat je to-do-lijstje je alleen richting geeft voor op je dag of je week.
en hang aan het maken van je lijstje geen waarde oordeel van goed of fout.
Laat het dus alleen jouw richting bepalen, zodat je meer focus hebt op welke kant je op wil.

Tip 2: Als je merkt dat je een rot gevoel hebt omdat je niet gedaan hebt, wat je hebt willen doen stel jezelf dan is de vraag: “Wil ik mijn humeur of dag laten verpesten door een zelfgemaakt lijstje?”
“Wil ik echt zo leven?” Zo niet, blijf dan even luisteren naar tip 3.

Tip 3: Om maar even een open deur in te trappen: Denk aan de reis en niet de bestemming.
Als je plezier hebt met het doen wat je wil doen & soms moet doen dan is het veel minder erg als je niet alles gedaan hebt.
Je hebt namelijk in de tussentijd wel lol gehad en even de tijd genomen om iets leuks te gaan doen voor jezelf, of met je kinderen, of een goed gesprek met je collega of gewoon aandacht besteed aan iets wat op dat moment om aandacht vroeg.

Kortom je hebt verbinding gezocht met jezelf en de mensen om je heen.
Ja, en dat is toch eigenlijk wat ons echt gelukkig maakt.
Dus, Lieve moeder, hoe zit dat met jou en je to-do-lijstje?