fbpx
Close

september 11, 2018

Hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en meer energie krijgt.

VLOG: Hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en meer energie krijgt.

Super belangrijk! Deel het met andere lieve moeders om je heen. Zo zorgen we samen voor nog meer energieke jonge moeders.

Lieve moeders, ik was deze week ziek en dat maakte dat ik afspraken af moest zeggen voor mijn werk en dat vond ik reuze lastig.
Want als ik dat moet doen ben ik altijd bang om de ander teleur te stellen. Of bang de ander tekort te doen of misschien wordt de ander wel boos, omdat ik niet aanwezig ben. Dus daar gaat altijd een proces aan vooraf. Misschien kan ik het zo doen zodat ik er toch nog kan zijn. Maar uiteindelijk als ik bij mezelf te raden ga en ik bedenk: wat is op dit moment goed voor mij?

Wat heb ik op dit moment nodig? Dan was er maar 1 conclusie en dat was dat ik de afspraak af moest zeggen.

En dat deed me denken aan de ‘pleasers ‘ in ons.

Die zal je misschien wel herkennen als je naar een verjaardag gaat waar je eigenlijk niet zo’n zin in hebt. Of je hebt afgesproken iemand te helpen, maar eigenlijk ben je er te moe voor. Maar ja, je hebt het nu eenmaal afgesproken.En voor je het weet staat je hele agenda of je hele weekend vol met afspraken die je eigenlijk niet kan afzeggen om wat voor reden dan ook.

Als je zo je leven leeft. Week na week na week. Dat gaat je niet de voldoening geven die je graag wil.
Dan is het belangrijk om na te gaan: wat maakt nu dat ik het zo lastig vind om dat soort afspraken af te zeggen waar ik eigenlijk geen zin in heb. Of om iets af te zeggen als ik eigenlijk ik ziek ben. Wat is dat?

Wat op dat moment helpt. En dat helpt mij ook elke keer als ik in zo’n situatie terecht kom. Is te bedenken: En als ik in plaats van deze afspraak iets ga doen waar ik wel zin in heb dan zorg ik eigenlijk heel goed voor mezelf en krijg ik daar weer energie van.

Om er zo doende wel weer voor andere mensen te kunnen zijn, op andere momenten.

Maar het is ook belangrijk je te realiseren en stil te staan bij het moment dat je afbelt.
Dat je mogelijk een reactie krijgt van teleurstelling, boosheid of wat dan ook. Wat gebeurt er dan met jou?

Wat maakt dat je er zo bang voor bent dat te horen?

Alleen al door daarbij stil te staan, bij zo’n gesprek hoe dat mogelijk zal gaan en daar verder niet mee te doen. Oke dan reageert die ander waarschijnlijk zo en daar voel ik me dan rot onder. En daar voel ik me dan rot onder. En het daarbij te laten. Vanuit daar stel je je levendig voor hoe het is om iets te doen waar je wel zin in hebt, waar je wel energie van krijgt. Want dat gaat je op de lange termijn helpen aan een leven waar je veel blijer van wordt, wat je veel meer voldoening geeft. En uiteindelijk kan je dan ook veel meer doen voor anderen. Maar vanuit een heel ander gevoel.

Vanuit een gevoel van genoeg over hebben voor een ander.

In plaats van pleasen pleasen pleasen en zelf helemaal leeg lopen. Dus ik zou je uit willen nodigen je agenda open te doen, of gewoon je telefoon app te openen. En te kijken naar wat er deze week allemaal gepland staat waar je eigenlijk geen zin in hebt. Wat je eigenlijk niet wil. Wat eigenlijk niet goed voor mij is op dit moment. En sta dan eens stil bij wat er gebeurt als je dat verzet, aanpast of afzegt. Wat is er dan het ergste wat er kan gebeuren? En als je weet dat je daarmee kan leven, met dat rot gevoel, stel je dan weer eens voor: Oke en wat als ik op die momenten iets ga doen waar ik echt zin in heb. Of helemaal niks gaat doen; dat je daar zin in hebt.

Dus: je bewijst de wereld geen dienst door er altijd voor een ander te zijn. Je bewijst de wereld een dienst door er voor jezelf te zijn. En vanuit daar er ook voor anderen te zijn.

Ga ermee aan de slag. Sta er bij stil en kijk eens wat het je oplevert.