fbpx
Close

januari 19, 2018

Frustraties in het moederschap

Moeder worden is echt een enorme transformatie die je doorgaat op een bepaald moment in je leven.
En bij sommigen gaat het allemaal vlekkeloos. Maar bij de meeste van ons zijn er Frustraties in het moederschap.

…ja, de meesten komen onszelf echt wel tegen in meer of mindere mate. En een van de dingen is bijvoorbeeld dat je op een dag veel minder gedaan krijgt. Veel minder gedaan krijgt wat je eigenlijk van plan was om te doen. Het moederschap vraagt enorm veel van je aanpassingsvermogen, maar ook is het een grote spirituele oefening in verwachtingen loslaten.

Sommige dagen gaat dat prima, maar zoals bij mij vandaag ging het helemaal niet prima. Dan lukte het allemaal eigenlijk gewoon geen meter. Dus eerst probeer ik dan nog met man en macht al mijn plannen door te zetten die ik van plan was, maar het liep al, ik zal je details besparen, het liep allemaal anders. en al heel gauw hoor ik dan – ik weet niet of je die scène kent van Brigitte Kaandorp -, maar die heeft zo’n scene waarin ze dat zo beschrijft over haar kinderen toen ze nog klein waren. Het is al een oud filmpje waar ze in een lied zingt over “Ik heb een heel zwaar leven”

Nou, je moet het maar googlen, maar ik hoor dan Brigitte Kaandorp dan al zingen in mijn achterhoofd…en lukte gewoon allemaal niet. Maar ik probeer er dan toch enige tijd tegen te vechten, om er dan maar toch nog wat van te maken of toch een beetje zo te organiseren dat ik toch nog kan doen wat ik wil.

Tot op het punt dat ik me er eigenlijk aan moet overgeven.

Dat ik eigenlijk de handdoek maar in de ring gooi en denk: “Het gaat niet lukken…”
Ik voel me dan heel gefrustreerd en eigenlijk wil ik dat niet dus dan probeer ik nog een tijdje “me niet gefrustreerd” te voelen, terwijl het er wel is. En pas op het moment dat ik denk: “Oké, ik ben super gefrustreerd” Pas als ik het helemaal toelaat en me er helemaal aan overgeef, pas dan komt er weer wat ruimte voor overgave eigenlijk.

Dus, ja: Voel je je super gefrustreerd omdat je je volledig moet aanpassen op dat moment aan je kinderen? En dat je daar helemaal geen zin in hebt, probeer het dan vooral niet beter te maken voor jezelf. Probeer het niet leuker te maken. Probeer alsjeblieft niet, positief te gaan denken of dat soort dingen.

Want eigenlijk het enige wat op dat moment werkt, is het te gewoon laten zijn zoals het is. Jezelf te accepteren zoals je op dat moment bent, namelijk gewoon super gefrustreerd. En dan komt er meteen weer ruimte voor andere gevoelens of ebt het gewoon weer langzaam weg.

Frustraties in het moederschap: Het gaat namelijk altijd weer voorbij.