fbpx
Close

december 7, 2019

Feestdagen met jonge kinderen.

Hoe hou je de feestdagen ontspannen en gezellig met jonge kinderen?

Feestdagen met jonge kinderen. Kijk je er naar uit? Of denk je: hoe overleef ik de feestdagen? Als je op dit moment al door de todo’s je lijstje niet meer ziet, dan zal de feestelijkheid eerder als ‘druk’ voelen dan als ontspanning.

Daarnaast ben je vaak met familie tijdens de feestdagen. En dat is niet altijd de meest ontspannen setting voor veel mensen.

Voor je het weet voel je je weer een meisje van 6, want zo praat je moeder nog steeds tegen je. En je vader maakt weer die ene opmerking waardoor jij op de kast zit.

Door alle spanning krijg je ook nog ruzie met je partner en fantaseer je daarnaast hoe je het volgend jaar anders gaat aanpakken en je met je gezin op vakantie gaat.

Zo ging ik met mijn zoon van 6 weken oud naar het familie kerstdiner.

‘Moest kunnen’ vond ik. Maar ik voelde me alsof ik die dag ervoor was bevallen en ik had weinig energie. Dus liep ik op mijn tenen om te laten merken dat ik het heel leuk vond en me heel ontspannen voelde. Terwijl ik alleen maar dacht: wanneer kan ik naar huis.

Juist in december is het belangrijk om extra aandacht aan jezelf te besteden. Jonge kinderen is al intensief, laat staan feestdagen met jonge kinderen.
En die aandacht voor jezelf zit ‘m in de heel korte momenten. Want doordat ik in deze periode net wat liever voor mezelf ben, voel ik veel beter aan waar ik zin in heb. En voel ik ook beter mijn grenzen waardoor ik makkelijker ja of nee zeg.

Feestdagen met jonge kinderen.
Ontspannen feestdagen met een jong gezin.


“Door goed voor mezelf te zijn, kan ik zoveel meer genieten van deze drukke maand.”

We denken al gauw: ja maar…voor mij is het anders.

Ja maar, ik heb echt geen tijd om goed voor mezelf te zorgen.

Ik wil je graag laten zien en vooral ervaren dat het veel makkelijker is dan je nu denkt. En ik gun je een onvergetelijke en waardevolle tijd met je gezin. Daarom deel ik met jou mijn top 5 korte ontspanningsmomenten die direct voor ontspanning zorgen.

Hoe vaker je ze (kort) beoefent, hoe leuker de feestdagen ;).

Mijn top 5 korte ontspanningsmomenten voor de feestdagen.

1: Als je merkt dat de spanning zich opbouwt (chaos in je hoofd of een gespannen lijf), doe dan het volgende: ga zitten met je voeten stevig op de grond, of ga liggen op de bank. Haal 5 x achter elkaar diep adem, waarbij de nadruk ligt op de inademing.

Lang inademen en kort uit. En visualiseer hoe de zuurstof die door je lijf stroomt al je spanning en zorgen wegspoelt. Blijf daarna heel even zitten of liggen en ga weer verder met je dag.

2: Wrijf je handen warm zodat ze gaan gloeien. En leg je warme handen tegen je hart aan.

3: Nu je toch je telefoon vast hebt, zet er nu een dagelijkse reminder in om 12.00 uur met de tekst: ‘je doet het super goed.’ Je zal merken dat je kritische gedachten vaker ruimte maken voor gedachten die goed voor je zijn.

4: Stel jezelf de vraag: waar ben ik op dit moment dankbaar voor? En schrijf of bedenk 4 redenen waarom dit zo is.

5: Kijk elke avond jezelf in de ogen bij het tandenpoetsen. Herhaal mentaal: ik ben een lieve moeder. Ik doe genoeg. Er is geen oefening die krachtig werkt voor meer ontspanning en plezier dan deze ‘simpele’ woorden elke avond te herhalen.


”Hoe jij de feestdagen ervaart heeft alles te maken met de betekenis die jij geeft aan je gedachten hierover.”

Ja, lees die zin nog maar een keertje.

Dus als je spanning voelt, of als je merkt dat het plezier ver te zoeken is, ga dan aller eerst na:
– Wat je verwachtingen zijn.
– Ga na wat je gedachten zijn.
– En kloppen die gedachten?
– Kan je dat echt zeker weten?

Op deze manier ervaar je gauw meer lucht en kan je er een fijne tijd van maken met je geliefden. En worden de feestdagen met jonge kinderen ook echt een feest.

Vond je deze 5 ontspanningsmomenten waardevol? Klik dan hier en download de 10 krachtigste lieve moeder ontspanningsoefeningen die voor mij het verschil maken tussen leven en geleefd worden.


Structureel meer rust

Wil je ontdekken hoe je in 3 stappen structureel meer rust in het moederschap ervaart?

Kijk dan gratis mee naar de online masterclass.

Reserveer hier je gratis online plek.Wat ontdek je tijdens deze online masterclass?

De 3 essentiële stappen die ervoor zorgen dat je veel meer rust ervaart in je drukke moeder leven. 

Je ontdekt:

  •  Welk type moeder jij bent en hoe dat je helpt om te groeien naar meer ontspanning. 
  •  Hoe je goed voor jezelf zorgt (zonder schuldgevoel);
  •  Hoe je zonder moeite geduldiger bent naar je kinderen.
  • Wat jij nodig hebt om de moeder te zijn die je graag wilt zijn.


Zodat je ervaart hoe makkelijk het eigenlijk is om dubbel te genieten van je gezin.


De masterclass is gratis en online. Na het reserveren van je plek, ontvang je een link. Als je hier op klikt een paar minuten voor de start van de masterclass, dan kom je in de online ruimte waar je de masterclass kunt volgen. Je kunt tussendoor ook vragen stellen via de chat. 

Inspiratie vanaf je bank met je laptop, tablet of mobiele telefoon. Heerlijk toch!

 Reserveer hier je gratis online plek.


Feestdagen met jonge kinderen
Ontspannen moederOver Marjolein en Lieve moeders.
Geboren in Hoorn (1979) en nu alweer ruim 15 jaar met heel veel plezier in Amsterdam samen met mijn man en 2 zoon (2013, 2016).

Lievemoeders is opgericht vanuit de overtuiging dat je als vrouw en moeder juist in deze periode van je leven zoveel kan groeien. Juist omdat je jezelf zo tegenkomt. Lieve moeders ondersteunt en inspireert moeders met jonge kinderen (0-7) in deze bijzondere periode van hun leven.

Niemand bereidt je voor op het moederschap dus ook ik sprong in het diepe en ik kwam mezelf tegen. Bij sommige moeders gaat alles vanzelf, maar bij mij sloegen twijfel en angst om het niet goed te doen toe.

En jeetje hoe deden al die moeders dat? Gebroken nachten, werken, vrienden, mijn lieve vriend en ow ja, wat vond ik zelf ook alweer fijn om te doen? Flink doorploeteren die eerste jaren. Soms best eenzaam als ik hierop terug kijk.

Door mijn studie tot therapeut/coach (SPSO) heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om er 100% voor mezelf te zijn. En door te ontdekken wat mij hierin tegen heeft gehouden kan ik nu dagelijks zoveel meer genieten van mijn gezin. Nog iedere dag pluk ik van die stappen de vruchten en deel ik dat met moeders die ik begeleid.